V četrtek 9. januarja ob 19.h bo v Festivalni dvorani dobrodelni pogovorni večer z duhovnikom Martinom Golobom nekdanjim predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem. Prav tako v četrtek 9. januarja vabljeni na likovno razstavo članov Kulturnega društva Tržiških likovnikov z naslovom Naših 15 let. In za sklep še vabilo na drugi Foersterjev abonmajski koncert v Plečnikovo cerkev v Šiški v nedeljo 12. januarja.
V četrtek 9. januarja ob 19.h bo v Festivalni dvorani dobrodelni pogovorni večer z duhovnikom Martinom Golobom nekdanjim predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem. Prav tako v četrtek 9. januarja vabljeni na likovno razstavo članov Kulturnega društva Tržiških likovnikov z naslovom Naših 15 let. In za sklep še vabilo na drugi Foersterjev abonmajski koncert v Plečnikovo cerkev v Šiški v nedeljo 12. januarja.
V kranjskem Prešernovem gledališču so podelili nagrade 49. tedna slovenske drame. Na 7. koncertu Sakralnega abonmaja bodo gostovali Mešani pevski zbor Anton Foerster iz Ljubljane in duhovniški oktet Oremus pod vodstvom Damjane Božič Močnik.
So nas prazniki napolnili ali izpraznili? Nekateri se tega časa vnaprej izogibajo, saj jim okrepi občutek osamljenosti in izolacije. Obojega je med starejšimi veliko. V oddaji smo skupaj iskali načine za lajšanje osamljenosti in poti do tistih, ki so daleč od središč dogajanja. Naš gost je bil frančiškan in klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik. Vprašanje zanj lahko pošljete na za.zivljenje@ognjisce.si
V Trstu v tamkajšnji Peterlinovi dvorani je septembra lani, potekal znanstveni posvet z naslovom Franc Jeza (1916–1984): pisatelj, publicist in borec za samostojno in demokratično Slovenijo. Ob 40-letnici njegove smrti sta ga pripravila Študijski center za narodno spravo in Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta. V 3. oddaji s tega posveta ste lahko poslušali prispevke dr. Tomaža Ivešića, Primoža Sturmana in spomine na očeta Eveline Jeza.
„Želim vam, da se vas dotakne veselje, ki je položeno na dno vaše duše. Lahko se zavestno odločite za življenjsko radost – ali pa za tarnanje nad vsem, kar vam je težko. Odločitev ne bo izbrisala težav, toda zaznali boste luč tudi ko bo tema in iskali svetlobo v vsem kar vas doleti.“ Tem željam se v prvi oddaji v letošnjem letu pridružuje tudi oddaja Sol in luč na Radiu Ognjišče. Nekaj misli na temo veselje do življenja smo izbrali iz istoimenske knjige patra Anselma Grüna.
Za baritonistom Zdravkom Pergerjem je sedemdeset let zelo zanimive in razgibane življenjske poti, ki je tudi danes polna ustvarjalnosti. Življenje je posvetil glasbi, predvsem opernemu ustvarjanju. Med njegovimi lepšimi spomini so delo v ljubljanski Operi, prepevanje v Slovenskem oktetu, mnogi nastopi po svetu, pa tudi ustanovitev in bogato ustvarjanje Primorskega mednarodnega glasbenega festivala in Glasbenega gledališča Figaro.
Mnogi že razmišljajo o letošnji izbiri sort semenskega krompirja. Mag. Jože Mohar iz semenarske hiše Agrosaat, ki zelo dobro pozna področje pridelovanje krompirja in ima po drugi strani tudi uvid v dogajanje na strani ponudbe semenskega krompirja, je opozoril na nekatere zakonitosti pridelave, nakaljevanja in izbire semena ter odgovarjal na vprašanja poslušalcev.
V Tinjah na Koroškem je minuli konec tedna pod naslovom Živeti s preiskušanim upanjem potekalo tradicionalno Novoletno srečanje, ki ga že več kot 50 let organizirata Dom v Tinjah in Katoliška akcija.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Poslušalko je zanimalo, s čim na namaže peki papir za peko janeževih upognjencev. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pekač namaže s trdo maščobo (malo, mast, salo ali čebelji vosek). Najprej ga mora pogreti, da je vroč in nato z voskom pomaže celotno površino. Nato na to brizga ali z dvema žličkama nalaga kupčke testa. Ko so upognjenci pečeni, jih pobira s kovinsko lopatko in poskrbi, da se bodo upognili. Nato s servieto ali papirnato brisačko pobrišemo še vroč pekač, takoj spet premažemo z voskom in spečemo naslednjo serijo. V nadaljevanju je svojo izkušnjo povedala še poslušalka, ki tudi segreje pekač pri 210-230 stopinjah in ga vročega namaže s papirjem, v katerega je zavita rama. Nato naloži šest kupčkov testa na pekač in da v pečico za 2-3 minute. Nato jih s pomočjo noža dviguje s pekača in postavi v kozarce, da se ukrivijo.
Manca Kok iz Logouta, centra pomoči pri prekomerni rabi interneta oz. vseh vrst ekranov, kar vodi v digitalno odvisnost., je pojasnila, katere storitve ponujajo družinam in posameznikom, ki imajo težave zaradi uporabe interneta. Ker do teh težav v družinah prihaja vedno bolj, je dobro vedeti, da so njihove storitve brezplačne.